Search
Close this search box.

4η Εθελοντική Αιμοδοσία

 

Σας προσκαλούμε στην 4η Εθελοντική Αιμοδοσία, τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 – ώρα 15:00, στο κέντρο Αιμοδοσίας (ισόγειο) του ΛΑΪΚΟΎ Νοσοκομείου, Αγίου Θωμά 17, Γουδί, Αθήνα. Προφανώς ο κάθε εταίρος μπορεί να προσκαλέσει στην δράση μας και πρόσωπα του οικείου ή και επαγγελματικού του περιβάλλοντος). Απαραίτητη η προσκόμιση αποδεικτικού ταυτότητας (πχ. αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης κλπ) καθώς και η γνώση του ΑΜΚΑ.

 

Μετά το πέρας της αιμοδοσίας, θα ανταλλάξουμε τις ευχές μας για μία “καλή” ασφαλιστική χρονιά  στο απέναντι (της εισόδου του ΛΑΪΚΟΎ Νοσοκομείου) Μεζεδοπωλείο – Ψαροταβέρνα  “Η ΚΡΉΤΗ“, οδός Αγίου Θωμά 18 (βλέπε https://www.facebook.com/kriti.goudi.1990/ )

 

Σκοπός και της 4ης & όλων των προηγούμενων/επόμενων αιμοδοσιών του ΠΑΝΟΡΜΟΥ αλλά και κάθε “ατομικής” εθελοντικής αιμοδοσίας που θα κάνει κάθε ένας από εμάς στον δικό του χρόνο και με το δικό του πρόγραμμα, είναι να σχηματιστεί ένα “απόθεμα” φιαλών/ασκών αίματος υπέρ του ΠΑΝΟΡΜΟΥ.

 

Από το απόθεμα αυτό θα μπορεί καθένας από εμάς να “αντλεί” φιάλες αίματος υπέρ του ιδίου, των μελών της οικογενείας του και των οικείων του (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για διαδερμική τοποθέτηση καρδιακής βαλβίδας απαιτούνται 4 φιάλες αίματος και για καρδιοχειρουργική επέμβαση απαιτούνται 8 φιάλες αίματος). Έτσι ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ αποκτά “μόνιμους” εθελοντές αιμοδότες που θα εφοδιαστούν ΚΑΙ με την κάρτα του “Εθελοντή Αιμοδότη” (συμπληρώνοντας την αντίστοιχη ένδειξη στον Ερωτηματολόγιο-Ιστορικό που λαμβάνεται πριν την αιμοδοσία), βλέπε https://blooddonorregistry.gr/?p=120

 

Παράλληλα, οι εθελοντές του ΠΑΝΟΡΜΟΥ μπορούν να προβαίνουν κατά συνείδηση – σε δεύτερο χρόνο – ως “αιμοπεταλιοδότες” και σε παροχή “αιμοπεταλίων”, καλύπτοντας την ανάγκη οποιουδήποτε από εμάς ή και συγγενικού ή οικείου μας προσώπου νοσήσει από “επιθετική” (συνήθως νεοπλασματική) νόσο του αίματος. Επιπροσθέτως, οι “αιμοπεταλιοδότες” του ΠΑΝΟΡΜΟΥ μπορούν να προβαίνουν εθελοντικά και κατά συνείδηση και σε “αιμοπεταλιοδότηση” υπέρ της Πανεπιστημιακής Αιματολογική Κλινική του ΛΑΪΚΟΎ Νοσοκομείου, με τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται και η ανθρωπιστική δράση του ΠΑΝΟΡΜΟΥ, καθ’ ότι η Αιματολογική Κλινική του ΕΚΠΑ έχει κάνει έκκληση γιατί αντιμετωπίζει έλλειψη δοτών αιμοπεταλίων, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκτέλεση των αυτολόγων μεταμοσχεύσεων μυελού [“…χωρίς δότες αιμοπεταλίων οι μεταμοσχεύσεις καθυστερούν πολύ και τούτο σημαίνει κίνδυνο υποτροπής του πάσχοντος που αναμένει..”, Δρ. Κωνστ. Κωνσταντόπουλος καθηγ. Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής ΛΑΙΚΟΥ Νοσοκ.].

 

Σημειώστε ότι ο Διαχειριστής & Υπεύθυνος Εξορμήσεων του ΣΕΑ Πάνορμος, Σταύρος Τερζάκης (6977-809308, e-mail : sterz@tee.gr), υπόσχεται & δεσμεύεται προσωπικά – ως πιστοποιημένος συνήγορος Ευρωπαίου ασθενή (Εuropean patients’ advocate – Fellow of EUPATI, www.eupati.eu ) – να παρέχει κάθε βοήθεια  στους εθελοντές αιμοδότες και αιμοπεταλιοδότες μας (πχ. φυσική συνοδεία στα ατομικά ραντεβού αιμοδοσίας και αιμοπεταλιοαφαίρεσης, οδηγίες και βοήθεια κατά την εγγραφή τους στον ΕΜΑ – https://blooddonorregistry.gr/ για την απόκτηση κάρτας εθελοντή αιμοδότη κλπ) και τον ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό!

 

Σας περιμένουμε όλους λοιπόν, την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 – ώρα 15.00, στο κέντρο Αιμοδοσίας (ισόγειο) του ΛΑΪΚΟΎ Νοσοκομείου (Αγίου Θωμά 17-Γουδί) για να κάνουμε το καθήκον μας μετά το τριήμερο της 25ης Μαρτίου και πριν τις διακοπές του Πάσχα (μία περίοδος με τις μεγαλύτερες ελλείψεις αίματος, καθώς πολλοί εθελοντές φεύγουν  και αμελούν την αιμοδοσία ενώ ταυτόχρονα οι ανάγκες αυξάνονται), και στη συνέχεια στο απέναντι, της εισόδου του ΛΑΪΚΟΎ Νοσοκομείου, Μεζεδοπωλείο -Ψαροταβέρνα “Η ΚΡΉΤΗ”, θα απολαύσουμε κρητικές γεύσεις και θα συζητήσουμε σ’ ένα όμορφο  περιβάλλον.

 

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τη συμμετοχή σας, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022  για την καλύτερη διοργάνωση και κατά την προσέλευσή σας για την εθελοντική αιμοδοσία να έχετε αποδεικτικό ταυτότητα και ΑΜΚΑ.

 

Υ.Γ.

Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των “Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών (ΣΕΑ)” του “Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών (ΕΜΑ)” με τον αριθμό μητρώου 15679.

Οποιοσδήποτε δίνει εθελοντικά αίμα ΥΠΕΡ της “Τράπεζας Αίματος” του ΠΑΝΟΡΜΟΥ μπορεί να επισκέπτεται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελληνική επικράτεια όπου αιμοδοτεί – δηλώνοντας ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΑ τον κωδικό μητρώου 15679 και το όνομα του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών (ΣΕΑ) ΠΑΝΟΡΜΟΣ – στην Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσία (ΝΥΑ) αυτού. Έτσι η παρεχόμενη εθελοντικά φιάλη/ασκός αίματος θα πιστώνεται στην μερίδα του ΠΑΝΟΡΜΟΥ.

 

Ο ΠΑΝΟΡΜΟΣ έχει διασυνδεθεί με την Νοσοκομειακή Υπηρεσία Αιμοδοσίας (ΝΥΑ) του “ΛΑΙΚΟΥ” Νοσοκομείο, όπου θα τηρείται η “μερίδα” μας.

Γενική πληροφόρηση για την αιμοδοσία.

1.      Δυνητικός αιμοδότης είναι κάθε ενήλικας από την ηλικία των 18 ετών και άνω.

2.      Το ελάχιστο διάστημα μεταξύ των αιμοδοσιών είναι για τους άνδρες 3 μήνες και για τις γυναίκες 4 μήνες.

3.      Tο ελάχιστο διάστημα μεταξύ των αιμοπεταλιοδοτήσεων είναι 1 μήνας (για τους άνδρες και για τις γυναίκες).

4.      Αιμοδοτήσεις και Αιμοπεταλιοδοτήσεις μπορούν να οδεύουν “παράλληλα”. Τα ανωτέρω διαστήματα λογίζονται ανά είδος και όχι “αθροιστικά”

5.      Πριν την εθελοντική αιμοδοσία – προ 3-4 ωρών – συνίσταται για τον δυνητικό αιμοδότη, να έχει φάει εξαιρετικά “ελαφρά” και να έχει λάβει επαρκή υγρά.

6.      Πριν την εθελοντική αιμοδοσία ο δυνητικός αιμοδότης συμπληρώνει υπεύθυνα το “Ερωτηματολόγιο-Ιστορικό Αιμοδότη” με τα ατομικά του στοιχεία, απαντά στις ερωτήσεις αυτού και περνάει από ιατρική συνέντευξη του ιατρού του κέντρου Αιμοδοσίας.

7.      Αφού εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει κάποια ιατρική συνθήκη (πχ. ασθένεια, οξέα ή χρόνια πάθηση κλπ) ασυμβίβαστη με την αιμοδοσία, ξεκινά η εθελοντική αιμοδοσία που διαρκεί περίπου 10 λεπτά, κατά την οποία πληρούται μία φιάλη (ασκός) αίματος.

8.      Ο όγκος μιας φιάλης/ασκού αίματος αντιστοιχεί συνήθως σε κάτω του 10% του όγκου κυκλοφορούντος αίματος του αιμοδότη.

9.      Ο οργανισμός του αιμοδότη  θα αντικαταστήσει τα αιμοπετάλια μέσα σε ελάχιστες ώρες, το πλάσμα (το υγρό στοιχείο του αίματος) μέσα σε 24 ώρες, τα ερυθρά αιμοσφαίρια θα χρειαστούν τρείς με τέσσερεις μέρες για να αποκατασταθούν, ενώ ο σίδηρος θα έχει αναπληρωθεί μέσα σε έξι με οκτώ εβδομάδες.

10.  Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) παρέχει περισσότερη και αναλυτικότερη πληροφόρηση σχετικά με την “Διαδικασία Αιμοδοσίας – Πληροφορίες για τον αιμοδότη” βλέπε https://bit.ly/2VKQIM5

Κοινοποιήστε στα παρακάτω:

Newsletter

Κάντε την εγγραφή σας στο Newsletter νέα του συνεταιρισμού.
Scroll to Top