Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και επίκαιρη εκδήλωση της Ένωσης Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Ελλάδος είχα την τύχη να παρακολουθήσω στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος. Θέμα της: «Νόμος 4583/18 Μία προσέγγιση για καλύτερη κατανόηση, συνέπεια στη συμμόρφωση, αλλά και ανάπτυξη των εργασιών μας» και στόχος της η ανασκόπηση του τρόπου εφαρμογής της IDD στην ψηφιακή εποχή.
Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας IDD περί διανομής ασφαλιστικών προϊόντων στην ελληνική νομοθεσία, μιας οδηγίας που ήρθε να προσθέσει αρκετή γραφειοκρατία στην καθημερινότητα των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, για την καλύτερη προστασία του καταναλωτή. Μία μακρά σειρά από έντυπα με τα στοιχεία του διαμεσολαβητή και τις εταιρίες με τις οποίες συνεργάζεται, αίτηση ασφάλισης, ανάλυση αναγκών, συμβουλή, πληροφορίες προϊόντος, προστασία δεδομένων, εναντίωση, η οποία γίνεται ακόμη πιο μεγάλη όταν πρόκειται για επενδυτικά προϊόντα, πρέπει να συντάσσονται, να υπογράφονται από τον πελάτη και στη συνέχεια να φυλάσσονται σε αρχείο.
Δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που κάνει πολλούς να δυσανασχετούν και συχνά να την παρακάμπτουν ή να μην την εφαρμόζουν πλήρως. Ωστόσο η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντείνει τους ελέγχους της σε ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές το τελευταίο διάστημα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και αναγκάζει ακόμη και τους πιο «χαλαρούς» να συμμορφωθούν. Ως εκ τούτου η εκδήλωση της ΕΕΑΕ ήταν ιδιαίτερα επίκαιρη και οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με πολλή προσοχή τους ομιλητές, βομβαρδίζοντάς τους με ερωτήσεις μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών τους.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης λοιπόν, η κυρία Εύα Βαρουχάκη, διευθύντρια Νομικής Υπηρεσίας και Διεθνών Σχέσεων της ΕΑΕΕ, παρέθεσε συνοπτικά τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο 4583/18 σχετικά με τη λεγόμενη προσυμβατική ενημέρωση του πελάτη, ενώ ενημέρωσε τους παριστάμενους πως ήδη βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης νέα ευρωπαϊκή οδηγία, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την προστασία του ιδιώτη επενδυτή (RIS), η οποία θα έλθει να προσθέσει νέες υποχρεώσεις για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές στο κοντινό μέλλον.
Στη συνέχεια ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, γεν. γραμματέας του ΕΕΑ, συντονιστής ασφαλιστικών πρακτόρων και πιστοποιημένος εκπαιδευτής LIMRA, αναφέρθηκε στις πρακτικές δυσκολίες που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της IDD, στις ενέργειες που μπορούν να διευκολύνουν την εφαρμογή της, αλλά και στα οφέλη που απορρέουν από την εφαρμογή της. Τόνισε πως κατ’ αρχάς είναι σημαντικό το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαμεσολαβούντων γνωρίζει τις διατάξεις του νόμου, καθώς περιλαμβάνονται και στην ύλη των εξετάσεων επαναπιστοποίησης. Επίσης, παρά τον επιπλέον χρόνο που απαιτείται για τη συμπλήρωση και τη διατήρηση όλων των εντύπων, δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εμπόδιο στη δουλειά τους, αλλά ως επιβεβαίωση της αξιοπιστίας τους, καθώς τα υπογεγραμμένα από τον πελάτη έντυπα αποτελούν αδιάσειστη απόδειξη νομιμότητας και ορθής εκτέλεσης των καθηκόντων τους σε περίπτωση που προκύψει οποιαδήποτε διαμάχη με τον πελάτη ή βέβαια σε περίπτωση ελέγχου από την εποπτική αρχή.
Ως σημαντικότερες δυσκολίες στην κανονιστική συμμόρφωση ο κ. Γαβαλάκης ανέφερε την πολυμορφία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, που δεν επιτρέπει οριζόντιο τρόπο εφαρμογής του νόμου, τις ψηφιακές εφαρμογές των ασφαλιστικών εταιριών, που προκειμένου να απλοποιήσουν τις διαδικασίες τους αποστέλλουν π.χ. απευθείας στον πελάτη το συμβόλαιό του ηλεκτρονικά, οπότε εάν έχουν προστεθεί ή αφαιρεθεί όροι, ο διαμεσολαβητής δεν έχει σχετικό υπογεγραμμένο από τον πελάτη έγγραφο. Άλλωστε οι τροποποιήσεις των συμβολαίων είναι η διαδικασία όπου παρατηρούνται οι πιο πολλές παραλείψεις τήρησης της διαδικασίας είτε λόγω των ψηφιακών εφαρμογών των ασφαλιστικών εταιριών είτε λόγω της καλής σχέσης με τον πελάτη και του επακόλουθου εφησυχασμού.
Τέλος, ο κ. Γαβαλάκης αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της τυποποίησης των διαδικασιών, αλλά και της ενημέρωσης των πελατών για τη σοβαρότητα της υποχρέωσης για κανονιστική συμμόρφωση και των επιπτώσεων από τη μη τήρηση των διαδικασιών. Αναγνωρίζοντας πως συχνά η εφαρμογή του νόμου λειτουργεί εις βάρος της παραγωγικότητας του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή, κατέληξε λέγοντας πως κάθε ένας οφείλει να αποφασίσει τι επίπεδο ρίσκου είναι διατεθειμένος να πάρει προς όφελος της εμπορικότητας.
Πέπη Μοίραλη
Αναδημοσιεύεται με την άδεια του privateinsurance.gr