Search
Close this search box.

Οι 5 πιο κοινοί μύθοι για τα αντηλιακά και πόσο προστατεύουν



Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας και πώς το υπολογίζουμε

Η χρήση αντηλιακού όλο το χρόνο, και όχι μόνο όταν είμαστε στην παραλία, μπορεί να μας προστατεύσει από τον καρκίνο του δέρματος, ενώ παράλληλα επιβραδύνει τη γήρανση.

Η κύρια αιτία του καρκίνου του δέρματος είναι η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Το αντηλιακό μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, καθώς απορροφά ή αντανακλά την επιβλαβή ακτινοβολία πριν φτάσει στο δέρμα μας. Η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη μελανώματος και άλλων τύπων καρκίνου του δέρματος. Το αντηλιακό λειτουργεί επίσης ως φραγμός που αποτρέπει το έγκαυμα, επιτρέποντάς μας να απολαμβάνουμε τον ήλιο με ασφάλεια.

Παράλληλα, οι υπεριώδεις ακτίνες καταστρέφουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη του δέρματος, προκαλώντας πρόωρη γήρανση. Ρυτίδες, κηλίδες, και απώλεια της ελαστικότητας είναι αποτελέσματα της μακροχρόνιας έκθεσης στον ήλιο χωρίς προστασία. Η χρήση αντηλιακού καθημερινά βοηθά στη διατήρηση της νεανικής εμφάνισης του δέρματος, προστατεύοντάς το από τη φθορά που προκαλεί η UV ακτινοβολία.

Εντούτοις, παρά το γεγονός πως οι δερματολόγοι είναι κατηγορηματικοί πως δεν πρέπει να παραλείπουμε το αντηλιακό μας, ακόμη και το χειμώνα, υπάρχουν ακόμη πολλοί μύθοι γύρω από τη χρήση τους.

Μύθος 1: Όσο δεν παθαίνουμε ηλιακό έγκαυμα, είμαστε ασφαλείς

Η πραγματικότητα: Δεν χρειάζεται να πάθουμε ηλιακό έγκαυμα για να θέσουμε το δέρμα μας σε κίνδυνο. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία θα θέσει σε κίνδυνο το DNA του απροστάτευτου δέρματος -ακόμη κι αν το δέρμα μας φαίνεται κανονικό με γυμνό μάτι- και τα αποτελέσματα είναι σωρευτικά.

Μύθος 2: Ο οργανισμός μας χρειάζεται βιταμίνη D και το αντηλιακό θα μας εμποδίσει

Η πραγματικότητα: Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα έκθεσης στον ήλιο για να παραχθεί η ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται το σώμα μας. 5 έως 10 λεπτά ηλιοθεραπείας δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θεωρούνται αρκετά για την παραγωγή επαρκών ποσοτήτων βιταμίνης D.

Μύθος 3: Οι χημικές ουσίες στο αντηλιακό μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο

Η πραγματικότητα: Τα ενεργά συστατικά των αντηλιακών που πωλούνται ελέγχονται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους. Δεν υπάρχουν ενδείξεις πως τα αντηλιακά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος.

Μύθος 4: Δεν χρειάζεται να φοράτε αντηλιακό όταν ο δείκτης UV είναι χαμηλός

Η πραγματικότητα: Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας μετρά κυρίως την υπεριώδη ακτινοβολία. Ακόμα κι αν η UVB είναι χαμηλή, πρέπει να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την UVA ακτινοβολία.

Μύθος 5: Δεν χρειάζεστε αντηλιακό αν έχετε σκούρο δέρμα

Η πραγματικότητα: Όλοι μας μπορεί να υποστούμε βλάβη από τον ήλιο και καρκίνο του δέρματος. Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος του δέρματος σε ασθενείς με πιο σκουρόχρωμους τόνους δέρματος διαγιγνώσκεται συχνά σε μεταγενέστερα στάδια, όταν είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πώς να χρησιμοποιούμε σωστά το αντηλιακό μας, οι 3 βασικοί κανόνες

• Χρήση του αντηλιακού τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.

• Μετά το μπάνιο πρέπει να ξαναβάζουμε αντηλιακό διότι ακόμη και τα αδιάβροχα αντηλιακά χάνουν το 50% της προστατευτικής τους ικανότητας.

• Τα αντηλιακά ενηλίκων και παιδιών είναι διαφορετικά. Έτσι τα παιδιά με ηλικία <των 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, ενώ τα παιδιά άνω των  6 ετών πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακά με φυσικά και όχι χημικά φίλτρα.

Πηγή: TheTOC.gr

Αναδημοσιεύεται με την άδεια του insuranceforum.gr

Κοινοποιήστε στα παρακάτω:

Newsletter

Κάντε την εγγραφή σας στο Newsletter νέα του συνεταιρισμού.
Scroll to Top