Search
Close this search box.

Συνέντευξη του Εταίρου του Πανόρμου & ιδρυτή της GMM GLOBAL MONEY MANAGERS LTD, Ηλία Γεωργουλέα στη Καθημερινή

Για να διαβάσετε το πρωτότυπο άρθρο πατήστε εδώ: Συνέντευξη του Εταίρου του Πανόρμου Ηλία Γεωργουλέα, στη Καθημερινή

Η GMM είναι από τις πρώτες εταιρίες διαχείρισης επενδύσεων που ιδρύθηκαν στην Κύπρο. θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για τον όμιλο.

Ο Όμιλος GMM  αποτελείται από δύο εταιρείες διαχείρισης με έδρα την Κύπρο:

  • GMM GLOBAL MONEY MANAGERS LTD / ίδρυση 2013
  • GMM GLOBAL MONEY MANAGERS AIFM LTD / ίδρυση 2019

Είναι Διαχειριστής σε 18 Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων Κινητών Αξιών (ΟΣΕΚΑ) όλων των βασικών κατηγοριών επένδυσης (Μετοχικά, Ομολογιακά και Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια) και σε περισσότερους από 54 Οργανισμούς Εναλλακτικής Επένδυσης (ΟΕΕ) όλων των κατηγοριών (Private Equity, Green Energy, Real Estate, Shipping, Food and Beverage).

Ο Όμιλος έχει περισσότερα από € 300 εκ. κεφάλαια υπό διαχείριση και 25ετή εμπειρία των διαχειριστών & μελών της επενδυτικής επιτροπής.

H GMM είναι μέλος του International Capital Markets Association (ICMA) και του Cyprus Investment Funds Association (CIFA).

Η παρουσία του ομίλου GMM  στην Ελλάδα είναι ενεργή;

Τα αμοιβαία Κεφάλαια ΟΣΕΚΑ έχουν άδεια διάθεσης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  στην Ελλάδα καθώς επίσης ο ΟΕΕ, Global Green Energy Fund έχει άδεια διάθεσης σε επαγγελματίες επενδυτές.

Επιπλέον η GMM συμμετέχοντας στον θεσμό Αμοιβαίων κεφαλαίων FUND MANAGERS’ AWARDS σε Ελλάδα και Κύπρο στην πενταετία 2017-2021 τα Αμοιβαία Κεφάλαια της βραβεύτηκαν 17 φορές μέσα στις τρείς πρώτες θέσεις.

Ειδικότερα το 2021 η GMM GLOBAL MONEY MANAGERS συγκαταλέχθηκε στις 6 κορυφαίες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε Ελλάδα και Κύπρο. Δύο μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια της σημείωσαν αποδόσεις που έφτασαν το 40% &  35% αντίστοιχα και ήταν οι καλύτερες  στην Ελληνική & Κυπριακή αγορά.

Το 2022 μια χρονιά κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του υψηλού πληθωρισμού,  πέτυχαμε να δοθεί 5% μέρισμα στους επενδυτές του Global Green Energy Fund.

Ποια είναι η εικόνα στο σημερινό χρηματοοικονομικό περιβάλλον;

Στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον βλέπουμε ότι η άνοδος επιτοκίων πιέζει τις τιμές των παλαιών ομολόγων και των μετοχών. Η μείωση της κερδοφορίας πιθανόν να δυσκολεύσει την αποπληρωμή των δάνειών στις Τράπεζες. Από την άλλη πλευρά τα  επιτόκια κατάθεσης βρίσκονται πέριξ του μηδενός και ο επενδυτής ψάχνει για λύσεις σταθερής μερισματικής απόδοσης ώστε να μπορεί να εισπράττει ένα έσοδο επιβίωσης.

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ρόλος των Αμοιβαίων κεφαλαίων στο σημερινό περιβάλλον; Ποια είναι η ευκαιρία για την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και των Χρηματοοικονομικών συμβούλων;

Τα αμοιβαία κεφάλαια αποτελούν καταξιωμένη -σε παγκόσμιο επίπεδο – μορφή επένδυσης με συνολικό ενεργητικό που ξεπερνάει τα € 55 τρις. Σήμερα λαμβάνοντας υπόψη το ευμετάβλητο περιβάλλον των διεθνών αγορών χρήματος και κεφαλαίου είναι περισσότερο από ποτέ η ανάγκη τόσο για την μείωση του ρίσκου όσο και για επαγγελματική διαχείριση των επενδύσεων. Ο χαρακτήρας βεβαίως της επένδυσης σε αυτά είναι σαφέστατα μακροπρόθεσμος.

Η ευκαιρία των εταιριών διαχείρισης είναι να καλύψουν τις ανάγκες της σημερινής συγκυρίας με δημιουργία Αμοιβαίων κεφαλαίων που επενδύουν στην πράσινη ενέργεια και  στην πραγματική οικονομία,  την δημιουργία tailor made Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε εταιρείες, Ταμεία, για την βελτιστοποίηση της διαχείρισης και του κόστους των χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Πρέπει να δίνουμε τις ίδιες  δυνατότητες στους επενδυτές  με μικρό κεφάλαιο από €1.000 να συμμετέχουν στα Αμοιβαία Κεφάλαια με τις ίδιες αποδόσεις επενδυτών εκατομμυρίων €. Παράλληλα οι Χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την μεγάλη ανάπτυξη της αγοράς των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, να δίνουν επιλογές στους επενδυτές  και να παρέχουν λύσεις ώστε να καλύψουν τις ανάγκες κάθε επενδυτή ιδιώτη ή θεσμικού μικρού ή μεγάλου με ασφάλεια και σταθερότητα.

Ποια  είναι τα επόμενα βήματα του Ομίλου GMM;

Η περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθησία γίνεται μέρος της στρατηγικής των Αμοιβαίων Κεφαλαίων στα επόμενα χρόνια για την ευημερία του πλανήτη. Η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορά όλους και θα πρέπει όλες οι εταιρίες να προσανατολιστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εμείς εκτός από τις επενδύσεις που κάνουμε μέσω των Αμοιβαίων Κεφαλαίων σε εταιρίες ESG, μέσα στο 2021  λανσάραμε το πρώτο retail Αμοιβαίο Κεφάλαιο στην Κύπρο που επενδύει σε υδροηλεκτρικά έργα αποκλειστικά στην πράσινη ενέργεια. Επιπλέον το Real Value Fund επενδύει στην πράσινη ενέργεια & στην πραγματική οικονομία (Αγροτικός Τομέας, Τομέα Φιλοξενίας,  Τομέας της Εστίασης και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

 

Πως ανταποκρίνονται τα επενδυτικά  κεφάλαια της GMM στις απαιτήσεις της εποχής για  υπεύθυνες επενδύσεις;

Σας παραθέτω παρακάτω δύο ενεργά παραδείγματα της πράσινης περιβαλλοντικής δράσης του ομίλου GMM στην πράξη:

  1. Global Green Energy Fund (GGEF)

Σεβόμενο το περιβάλλον και ακολουθώντας στην πράξη τις αρχές των υπεύθυνων επενδύσεων (SRI – ESG), το GGEF αποτελεί ένα ενεργό παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής και καινοτομίας που συμβάλει ενεργά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη. Σκοπός του είναι να ανταποκριθεί στην ανάγκη των επενδυτών για θετικές αποδόσεις και σταθερά έσοδα από μερίσματα, μέσα από επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

 

Το GGEF επενδύει σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  και ήδη κατέχει και λειτουργεί ένα υδροηλεκτρικό έργο με παραγωγή ρεύματος 2 ΜW στη Βόρεια Πελοπόννησο.

Η συμφωνία του έργου με την ΔΕΔΗΕΕ ΑΕ είναι σε ισχύ για 20 έτη έναντι σταθερής τιμής πώλησης ρεύματος (83 €/MWH). Το Fund στοχεύει σε ετήσια απόδοση 5% που αποδίδεται ως μέρισμα στους επενδυτές. Στο περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού που διανύουμε, το GGEF αποτελεί μια σταθερή επενδυτική επιλογή και απευθύνεται σε όλους τους επενδυτές με ελάχιστο ποσό € 10.000 στην Κύπρο και σε επαγγελματίες επενδυτές στην Ελλάδα.

 

Το GGEF βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης για την αγορά του δεύτερου υδροηλεκτρικού έργου, παραγωγής ρεύματος 6 MW στη Δυτική Πελοπόννησο και έχει εξασφαλίσει ανώτερη σταθερή τιμή πώλησης για 20 χρόνια (100 €/MWH). Ήδη το GGEF διαπραγματεύεται και το τρίτο Hydro Park στην Βόρεια Ελλάδα. Πρώτος στόχος παραγωγής ρεύματος είναι στα 10 MW και η μερισματική απόδοση να ξεπεράσει το 6%.

 

  1. Real Value Fund (RVF)

Με στόχο την επίτευξη μεγάλης υπεραξίας και την διανομή υψηλών μερισμάτων, το RVF διαχειρίζεται ενεργά και επενδύει  σε έργα πραγματικής οικονομίας. Το RVF είναι ενεργός μέτοχος σε εταιρείες του Αγροτικού Τομέα (παραγωγή  ελιάς και ελαιόλαδου) μεσω της αναβίωσης σχολάζουσων ελαιώνων εκτάσεων μεγαλύτερων των 3.000 στρεμμάτων, στον Τομέα Φιλοξενίας (εκμετάλλευση τουριστικών ακινήτων σε 4 προνομιακές τοποθεσίες στο Πήλιο), στον Τομέα της Εστίασης, ανάληψη της λειτουργίας των τεσσάρων νέων εστιατορίων και του menu στο Πήλιο από τον κ. Καρούμπα Μιλτο πρέσβη της ελληνικής γαστρονομίας και επί σειρά ετών Πρόεδρο των Αρχιμαγείρων, των εστιατορίων – cafeé στις ΗΠΑ με την επωνυμία “gfg”, και στον Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συμμετοχή στην ιδιοκτησία δύο μονάδων παραγωγής βιοαερίου στην Βόρεια Ελλάδα.

 

Είναι το Αμοιβαίο Κεφάλαιο το καλύτερο επενδυτικό εργαλείο στον κόσμο;

 

Ναι, σε ένα πολύπλοκο χρηματοοικονομικό περιβάλλον τα Αμοιβαία Κεφάλαια είναι  το καλύτερο επενδυτικό εργαλείο στον κόσμο και δύνανται να επιτύχουν υψηλές αποδόσεις προς όφελος των επενδυτών.

Η επένδυση σε Αμοιβαία Κεφάλαια καθίσταται μέρος της λύσης σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και χαμηλών επιτοκίων  καταθέσεων. Ο Όμιλος  GMM  διαθέτει προϊόντα για να καλύψει κάθε επενδυτική ανάγκη και τα έμπειρα στελέχη του είναι πάντα στην διάθεση των επενδυτών.

 

 

Κοινοποιήστε στα παρακάτω:

Newsletter

Κάντε την εγγραφή σας στο Newsletter νέα του συνεταιρισμού.
Scroll to Top