Στατιστικά, οι φορές που ένας οδηγός ή ένας υπάλληλος πρατηρίου μπερδεύει την αντλία βενζίνης με αυτήν του ντίζελ ή ανάποδα, είναι πολύ περισσότερες απ’ ότι φανταζόμαστε.
Σίγουρα, δεν είναι ευχάριστο να βάλουμε ή να μας βάλουν λάθος καύσιμο στο όχημα (δηλαδή βενζίνη αντί για πετρέλαιο, ή το ανάποδο) αλλά είναι κάτι που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Και το πρώτο πράγμα που σκεφτόμαστε είναι η ζημιά που μπορεί να προκληθεί στον κινητήρα του αυτοκινήτου.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το πιο συνηθισμένο λάθος κατά τη διάρκεια του ανεφοδιασμού είναι να γεμίσει το ρεζερβουάρ ντίζελ με βενζίνη, και όχι το αντίστροφο. Αυτό συμβαίνει επειδή το “πιστόλι” της αντλίας του ντίζελ είναι μεγαλύτερο σε διάμετρο και δεν χωράει εύκολα σε ρεζερβουάρ βενζίνης.
Όταν λοιπόν παρατηρήσουμε ότι έχει χρησιμοποιηθεί λάθος καύσιμο κατά τον ανεφοδιασμό, πρέπει να αποφύγουμε να ξεκινήσουμε τον κινητήρα, ακόμη και αν έχει μπει μόνο μια μικρή ποσότητα από το «άλλο» καύσιμο. Αντίθετα, πρέπει να καλέσουμε την οδική βοήθεια και να απευθυνθούμε σε ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο.
Εάν εντοπίσουμε το σφάλμα αργότερα, δηλαδή αφού έχουμε αρχίσει να οδηγούμε (συνήθως λόγω έντονου θορύβου στον κινητήρα), θα πρέπει να σταματήσουμε αμέσως, να σβήσουμε τον κινητήρα και να μην τον ξαναβάλουμε μπροστά.
Το αυτοκίνητο θα πρέπει να ρυμουλκηθεί σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο έτσι ώστε να αδειάσει το ντεπόζιτο από το λανθασμένο καύσιμο και να ελεγχθούν όλα τα υπόλοιπα μέρη όπως τα φίλτρα και η αντλία καυσίμου.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα αυτοκίνητο ντίζελ, όταν το ρεζερβουάρ του περιέχει βενζίνη, ξεκινά καταναλώνοντας το υπόλοιπο πετρέλαιο που υπάρχει στη γραμμή τροφοδοσίας πριν η βενζίνη φτάσει στον κινητήρα. Ωστόσο, το ντίζελ έχει λιπαντική δράση που εμποδίζει τη φθορά και τελικά τη βλάβη των εξαιρετικά ευαίσθητων τμημάτων της αντλίας ψεκασμού, η οποία λειτουργεί υπό υψηλή πίεση.
Η βενζίνη δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό. Αντιθέτως, έχει καθαριστική δράση, καταστρέφοντας το προστατευτικό στρώμα που εναποθέτει το ντίζελ στο σύστημα ψεκασμού. Έτσι, μόλις ακούσουμε ένα δυνατό θόρυβο – κρότο κάτω από το καπό και ο κινητήρας αρχίσει να «τρέμει», πρέπει να σβήσουμε αμέσως την ανάφλεξη και να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικό.
Αναδημοσιεύεται με την άδεια του insuranceforum.gr