Στις μέρες μας, οι κινητές συσκευές έχουν αντικαταστήσει σε μεγάλο βαθμό τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τόσο στο σπίτι όσο και στο χώρο εργασίας. Τα τηλέφωνα ή τα tablet μας είναι στην πραγματικότητα μικροί υπολογιστές και πρέπει να προστατεύονται ως τέτοιοι. Αντιμετωπίζουν τις ίδιες ή και περισσότερες απειλές από έναν υπολογιστή.
Ο σύγχρονος άνθρωπος βασίζεται σε smartphone και tablet για οτιδήποτε σχετίζεται με το Διαδίκτυο στη ζωή του. Επικοινωνούμε, κοινωνικοποιούμαστε, εργαζόμαστε, αποθηκεύουμε εικόνες και επαφές, αποθηκεύουμε προσωπικές και επαγγελματικές πληροφορίες σε αυτά, αλλά τα χρησιμοποιούμε και για σερφάρισμα στο διαδίκτυο, online αγορές και τραπεζικές συναλλαγές.
Τι είναι το κακόβουλο λογισμικό για κινητά;
Το κακόβουλο λογισμικό για κινητά είναι κακόβουλο λογισμικό που στοχεύει κινητές συσκευές.
Βάσει των σημερινών εκτιμήσεων, οι κινητές συσκευές που βρίσκονται συνδεδεμένες με το διαδίκτυο αναλογούν πέραν της μίας ανά κάτοικο αυτού του πλανήτη. Αποτέλεσμα αυτής της αυξανόμενης εξάρτησής μας από κινητές συσκευές, είναι οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο να βλέπουν αυτές τις συσκευές ως μια μεγάλη ευκαιρία να πάρουν στα χέρια τους τις πληροφορίες και τα χρήματά μας ή απλά να κάνουν κακό. Έχοντας αυτό κατά νου, αναπτύσσουν μια σειρά από απειλές ειδικά σχεδιασμένες για να λειτουργούν σε πλατφόρμες για κινητά.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;
Θα μπορούσες…Να χάσεις τα χρήματά σου. Να χάσεις την ταυτότητά σου. Να χάσεις τα προσωπικά σου στοιχεία. Να εκτεθούν τα δεδομένα της εταιρείας σουεάν η συσκευή σου πάψει να λειτουργεί, μπορείς επίσης να χάσεις όλα τα δεδομένα που είναι αποθηκευμένα σε αυτήν, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών φωτογραφιών, των επαφών και των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Όλα τα λειτουργικά συστήματα κινδυνεύουν από μόλυνση.
Ποιες είναι οι κύριες απειλές;
Οι κίνδυνοι για τις κινητές σας συσκευές ποικίλουν. Οι κυριότερες από αυτές προέρχονται από:
- Εφαρμογές (applications)
- Κακόβουλο λογισμικό σχετιζόμενο με τράπεζες (Mobile banking malware)
- Ransomware για κινητά
- Απειλές που βασίζονται στο διαδίκτυο
- Μη ασφαλείς ασύρματες συνδέσεις (Wi-Fi)
Πώς να προστατευθείτε
- Εγκαταστήστε εφαρμογές (apps) μόνο από αξιόπιστες πηγές
- Πριν από τη λήψη μιας εφαρμογής, πραγματοποιήστε έρευνα τόσο για την εφαρμογή όσο και για τους εκδότες της. Ελέγξτε τις κριτικές και τις αξιολογήσεις άλλων χρηστών, εάν υπάρχουν.
- Να είστε προσεκτικοί με τους συνδέσμους που λαμβάνετε σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) και μηνύματα κειμένου (sms) που μπορεί να σας παραπλανήσουν στην εγκατάσταση εφαρμογών από τρίτους ή άγνωστες πηγές.
- Πριν εγκαταστήσετε μια εφαρμογή να διαβάζετε πάντα προσεκτικά τα δικαιώματα που σχετίζονται με αυτή/που πρέπει να παραχωρήσετε.
Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνύματα κειμένου
- Διαγράψτε τα μόλις τα λάβετε.
- Ελέγξτε ξανά τα συντομευμένα URL και τους κωδικούς QR, μπορεί να οδηγούν σε επιβλαβείς ιστότοπους ή να κατεβάσετε απευθείας κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.
Αποσυνδεθείτε (log out) από τους ιστότοπους αφού πραγματοποιήσετε μια πληρωμή
- Ποτέ μην αποθηκεύετε ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης στο πρόγραμμα περιήγησης ή στις εφαρμογές σας για κινητά. Μόλις ολοκληρωθεί η συναλλαγή, αποσυνδεθείτε από τον ιστότοπο αντί να κλείσετε απλώς το πρόγραμμα περιήγησης.
- Μην εισέρχεστε στους τραπεζικούς σας λογαριασμούς ή ψωνίζετε, ενώ είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας δημόσιες συνδέσεις Wi-Fi.
- Ελέγξτε ξανά τη διεύθυνση URL του ιστότοπου. Βεβαιωθείτε ότι η διεύθυνση ιστού (URL) είναι ορθή πριν συνδεθείτε ή στείλετε ευαίσθητες πληροφορίες. Εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης της επίσημης εφαρμογής (app) της τράπεζάς σας.
Διατηρήστε ενημερωμένο (update) το λειτουργικό σας σύστημα και τις εφαρμογές σας
- Κατεβάστε ενημερώσεις λογισμικού για το λειτουργικό σύστημα της κινητής συσκευής σας μόλις σας ζητηθεί.
Απενεργοποιήστε το Wi-Fi, τις υπηρεσίες τοποθεσίας και το Bluetooth όταν δεν χρησιμοποιούνται
- Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο μπορούν να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες σας εάν η σύνδεση δεν είναι ασφαλής.
- Μην επιτρέπετε στις εφαρμογές να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες τοποθεσίας σας, εκτός εάν το χρειαστούν.
- Βεβαιωθείτε ότι το Bluetooth είναι απενεργοποιημένο εντελώς και όχι μόνο σε αόρατη λειτουργία.
Αποφύγετε την δημοσίευση ή αποστολή προσωπικών πληροφοριών
- Ποτέ μην στέλνετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε απάντηση μηνυμάτων κειμένου ή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την τράπεζά σας ή άλλη νόμιμη επιχείρηση.
- Ελέγχετε τακτικά τις καταστάσεις για κινητά για να ελέγχετε για τυχόν ύποπτες χρεώσεις.
Μην κάνετε jailbreak στη συσκευή σας
- Το jailbreaking μπορεί να αποδυναμώσει σημαντικά την ασφάλειά της συσκευής σας, ανοίγοντας τρύπες ασφαλείας που μπορεί να μην ήταν άμεσα εμφανείς.
Δημιουργήστε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας
- Συμβουλευτείτε τις επιλογές ανάλογα με το λειτουργικό σύστημα της συσκευής σας. Δημιουργώντας ένα αντίγραφο ασφαλείας για το smartphone ή το tablet σας, μπορείτε εύκολα να επαναφέρετε τα προσωπικά σας δεδομένα εάν η συσκευή χαθεί, κλαπεί ή καταστραφεί.
Εγκαταστήστε μια εφαρμογή ασφαλείας για κινητά
- Εάν είναι διαθέσιμη, χρησιμοποιήστε μια λύση ασφάλειας για κινητά που εντοπίζει και αποτρέπει κακόβουλο λογισμικό, λογισμικό υποκλοπής spyware και κακόβουλες εφαρμογές, παράλληλα με άλλες λειτουργίες απορρήτου και αντικλεπτικής προστασίας.
Πηγή: cyprusinsurancenews.com
Αναδημοσιεύεται με την άδεια του insuranceforum.gr