Τον Μάιο του 2024 εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το AI Act, ο νόμος που διαμορφώνει ένα ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένος στις διαβαθμίσεις των κινδύνων που απορρέουν για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Το AI Act στοχεύει στην ανάπτυξη ασφαλών και αξιόπιστων συστημάτων ΑΙ και παράλληλα στην προστασία των βασικών δικαιωμάτων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελώντας την πρώτη νομοθετική προσπάθεια θέσπισης κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη παγκοσμίως.
Σε συνέχεια της ψήφισης του AI Act, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να υπογράψουν την πρώτη δεσμευτική διεθνή συνθήκη για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να υιοθετηθεί από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ένα ενιαίο πλαίσιο κανόνων και αρχών -το ευρωπαϊκό AI Act- το οποίο θα διασφαλίσει τις συνθήκες για την απρόσκοπτη ανάπτυξη συστημάτων ΑΙ, την ομαλή διακρατική συνεργασία στον τομέα αυτόν και βέβαια τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά και της εθνικής ασφάλειας.
Είχαν προηγηθεί κινήσεις συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ηνωμένου Βασιλείου για την ανάπτυξη ασφαλών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, στο πλαίσιο των οποίων πραγματοποιούνταν κοινές δοκιμές συστημάτων και ανταλλάσσονταν γνώσεις και εμπειρίες. Παράλληλα η γενική συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είχε εκδώσει ένα ψήφισμα, το οποίο προέτρεπε τα μέλη της να προστατέψουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα προσωπικά δεδομένα και να ελέγχουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κα Linda Thomas-Greenfield: «Επιλέξαμε να εξουσιάσουμε εμείς την τεχνητή νοημοσύνη και να μην την αφήσουμε να μας εξουσιάσει αυτή».
Πέπη Μοίραλη
Αναδημοσιεύεται με την άδεια του privateinsurance.gr